Pensioen: de een kijkt ernaar uit, de ander moet er nog niet aan denken. Voor de meeste mensen wordt het na verloop van tijd hoe dan ook realiteit. Wat verandert er op het moment dat u met pensioen gaat? Waar moet u rekening mee houden?
Iedere Nederlandse ingezetene had tot voor kort vanaf de eerste dag van de maand waarop hij of zij 65 wordt, recht op een uitkering op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW). Door verandering van de wetgeving gaat de komende jaren de AOW-leeftijd echter geleidelijk omhoog naar 67 jaar en 3 maanden in 2021. Dit wordt vervolgens jaarlijks aangepast aan de levensverwachting. Elk jaar dat u niet in Nederland ingeschreven staat, mist u 2 procent AOW-opbouw. Een lang verblijf in het buitenland levert u dus een flink AOW-tekort op. De hoogtevan de AOW verschilt en hangt af van uw woonsituatie en de leeftijd van uw huisgenoten. Er is een pensioen voor een alleenstaande, voor een alleenstaande ouder en voor een samenwonende. De AOW-uitkering is afgeleid van het minimumloon en is dus, als u alleen een AOW-uitkering heeft, geen vetpot.
De meeste werknemers bouwen bij hun werkgever pensioen op dat de AOW-uitkering aanvult. Hoe hoog dat pensioen is, hangt onder meer af van de soort pensioenregeling die u heeft getroffen. Voorheen waren veel pensioenen gebaseerd op het eindloon: als u met pensioen gaat, ontvangt u globaal hetzelfde inkomen als toen u nog werkte. Tegenwoordig zijn het vaak middelloonregelingen (u bouwt een pensioeninkomen op dat ongeveer het gemiddelde is van wat u tijdens uw carriere heeft verdiend) of zogeheten beschikbarepremieregelingen. Dat laatste betekent dat u ontvangt wat u heeft opgebouwd: de ingelegde premie door de jaren heen plus het rendement dat is opgebouwd.
Het wordt als een goed pensioen beschouwd als u rond de 70% van uw huidige inkomen ontvangt. Dat is niet omdat u als oudere met minder uitkunt, maar omdat u als gepensioneerde minder belasting betaalt. Vanaf uw AOW-leeftijd betaalt u geen AOW-premie meer. Hebt u het hele jaar de AOW-leeftijd? Dan betaalt u geen AOW-premie. In het jaar dat u de AOW-leeftijd bereikt, betaalt u een aangepaste premie voor de AOW. U krijgt dan te maken met een aangepast belastingtarief in de eerste 2 schijven.
Meer informatie over de wijze waarop wij u van dienst zijn en de kosten van onze dienstverlening kunt u lezen in onze dienstverleningsdocumenten.
Tips
Weet wanneer u recht heeft op AOW
De komende jaren gaat de AOW-leeftijd geleidelijk omhoog naar 66 jaar in 2018 en naar 67 jaar in 2021. De AOW-leeftijd wordt daarmee voor iedereen anders. Weet u wanneer u uw eerste AOW-uitkering tegemoet kunt zien? Vul uw geboortedatum in op www.checkuwaowleeftijd.nl en u ziet het direct!
Laat ons shoppen met uw expirerende lijfrente
Als uw lijfrente afloopt (expireert) doet u er goed aan ons in te schakelen om bij meerdere aanbieders offerte op te vragen en niet direct te kiezen voor de partij waar u de lijfrente had ondergebracht. U zult zien dat er zeker verschillen in het aanbod zitten. Wij geven u graag een goed advies over uw expirerende lijfrenteverzekering.
Informeer u over AOW en ANW
Op de site van de Sociale Verzekeringsbank, de instantie die de AOW- en ANW-uitkeringen verzorgt, tref u de meest recente bedragen aan inzake de AOW en ANW. Bovendien biedt de site veel interessante informatie over de onderwerpen en vindt u vele antwoorden op uw vragen.