Uw kinderen zijn de belangrijkste verbintenis die u in uw leven aangaat. U zorgt voor ze en biedt ze de mogelijkheden zich te ontwikkelen. U legt de basis voor een prettige, veilige, gezonde en perspectiefrijke toekomst.

Kinderen gratis verzekerd
  • Tot 18 jaar is ieder kind gratis verzekerd tegen ziektekosten. Let wel op dat u uw kinderen ook opgeeft als verzekerde bij uw zorgverzekeraar.
  • Zo lang uw kind minderjarig is, bent u aansprakelijk voor hem of haar. Zorg er dus voor dat uw kind, eigenlijk al vanaf de geboorte, meeverzekerd is op uw aansprakelijkheidsverzekering.Zie ook pagina Recht
Sparen voor later

Veel ouders openen voor hun kind een spaarrekening. Hoe eerder u begint met sparen, hoe groter het bedrag is dat u uiteindelijk kunt meegeven. Het is ook mogelijk om een gerichte verzekering af te sluiten, zoals een studieverzekering. Door periodiek een bedrag in te leggen, bouwt u kapitaal op dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden om de studie van uw kind (deels) te bekostigen.

Zie ook pagina Sparen

Op eigen benen staan
  • Als uw kind 18 jaar wordt is de zorgverzekering niet meer gratis.
  • Als uw kind 18 jaar wordt, is hij of zij soms niet automatisch meer met de ouders meeverzekerd.
  • Gaat uw kind zelfstandig wonen of op kamers, dan moet er veel geregeld worden rond woonruimte, inkomen (studiefinanciering of salaris), belastingzaken en eigen verzekeringen.Zie ook pagina Op kamers gaan

Bereid uw kind voor op de weg naar zelfstandigheid en kom samen met uw kind bij ons langs. Wij geven graag een goed advies over bijvoorbeeld een eigen inboedel-, aansprakelijkheids- of zorgverzekering, een eventuele brommer- of autoverzekering en over andere financiële en fiscale zaken. Dan is het direct goed geregeld.

Belastingvrij schenken

Als u uw geld na uw overlijden niet via de erfbelasting naar de fiscus wilt laten gaan, is het verstandig om al bij leven te starten met de overdracht van uw vermogen. Dan kan dit (onder bepaalde voorwaarden) vaak belastingvrij. Wij informeren u graag over de actuele schenkingsvrijstellingen en geven u een goed advies over vermogensoverdracht, ook in het kader van financial planning.

Meer informatie over de wijze waarop wij u van dienst zijn en de kosten van onze dienstverlening kunt u lezen in onze dienstverleningsdocumenten.

Tips

Schenking voor eigen woning tijdelijk belastingvrij

Sinds 1 oktober 2013 mag u van een familielid of bekende een bedrag van maximaal € 100.000 belastingvrij ontvangen, mits u dit bedrag gebruikt voor uw eigen woning. (Eerder was deze vrijstelling gemaximeerd op € 51.407 en voorbehouden aan schenkingen van een ouder aan een kind). Voorwaarde voor deze schenking is wel dat u als ontvanger het geld moet gebruiken voor:

  • het verwerven van een eigen woning
  • het aflossen van een eigenwoningschuld
  • de kosten van het verbeteren en onderhouden van zijn eigen woning
  • de afkoop van de erfpachtcanon bij een eigen woning met erfpacht
  • het aflossen van de restschuld van de verkochte eigen woning

Deze tijdelijke verruiming geldt vooralsnog tot en met december 2014.