Uw kinderen zijn de belangrijkste verbintenis die u in uw leven aangaat. U zorgt voor ze en biedt ze de mogelijkheden zich te ontwikkelen. U legt de basis voor een prettige, veilige, gezonde en perspectiefrijke toekomst.
- Tot 18 jaar is ieder kind gratis verzekerd tegen ziektekosten. Let wel op dat u uw kinderen ook opgeeft als verzekerde bij uw zorgverzekeraar.
- Zo lang uw kind minderjarig is, bent u aansprakelijk voor hem of haar. Zorg er dus voor dat uw kind, eigenlijk al vanaf de geboorte, meeverzekerd is op uw aansprakelijkheidsverzekering.Zie ook pagina Recht
Veel ouders openen voor hun kind een spaarrekening. Hoe eerder u begint met sparen, hoe groter het bedrag is dat u uiteindelijk kunt meegeven. Het is ook mogelijk om een gerichte verzekering af te sluiten, zoals een studieverzekering. Door periodiek een bedrag in te leggen, bouwt u kapitaal op dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden om de studie van uw kind (deels) te bekostigen.
Zie ook pagina Sparen
- Als uw kind 18 jaar wordt is de zorgverzekering niet meer gratis.
- Als uw kind 18 jaar wordt, is hij of zij soms niet automatisch meer met de ouders meeverzekerd.
- Gaat uw kind zelfstandig wonen of op kamers, dan moet er veel geregeld worden rond woonruimte, inkomen (studiefinanciering of salaris), belastingzaken en eigen verzekeringen.Zie ook pagina Op kamers gaan
Bereid uw kind voor op de weg naar zelfstandigheid en kom samen met uw kind bij ons langs. Wij geven graag een goed advies over bijvoorbeeld een eigen inboedel-, aansprakelijkheids- of zorgverzekering, een eventuele brommer- of autoverzekering en over andere financiële en fiscale zaken. Dan is het direct goed geregeld.
Als u uw geld na uw overlijden niet via de erfbelasting naar de fiscus wilt laten gaan, is het verstandig om al bij leven te starten met de overdracht van uw vermogen. Dan kan dit (onder bepaalde voorwaarden) vaak belastingvrij. Wij informeren u graag over de actuele schenkingsvrijstellingen en geven u een goed advies over vermogensoverdracht, ook in het kader van financial planning.
Meer informatie over de wijze waarop wij u van dienst zijn en de kosten van onze dienstverlening kunt u lezen in onze dienstverleningsdocumenten.
Tips
Kinderen in de auto? Vervoer ze veilig!
Is uw kind kleiner dan 1,35 m, dan moet hij of zij volgens de wet in een goedgekeurd kinderzitje zitten. Kinderen groter dan 1,35 m moeten een autogordel om en zonodig ook een goedgekeurd kinderzitje (zittingverhoger) gebruiken. Welk kinderzitje u het beste kunt gebruiken voor welk kind, leest u op deze website.
Begin tijdig met schenken
Kapitaal opbouwen door sparen of beleggen; u doet het voor uzelf of (ook) voor uw kinderen. In ieder geval niet voor de Belastingdienst. Het kan dan ook verstandig zijn om tijdig te beginnen met schenken aan uw kinderen. U kunt jaarlijks belastingvrij aan uw kinderen schenken. Is uw kind tussen 18 en 40 jaar dan kunt u eenmalig een groter bedrag belastingvrij schenken. Op www.belastingdienst treft u alle informatie aan over schenken en de belastingvrije bedragen.
18 jaar? Eigen zorgverzekering!
Als uw kind 18 jaar wordt, moet er voor hem of haar premie betaald worden voor de basisverzekering. Zorg dus dat u op tijd een goede verzekering afsluit voor uw kind.
Zet scooter of brommer van uw kind niet op uw eigen naam
Als ouder betaalt u vaak fors minder premie voor de verzekering voor de brommer of scooter van uw kind dan wanneer uw kind zelf een verzekering zou afsluiten. Het lijkt dan ook aantrekkelijk om de polis op uw naam te zetten. Maar er zit een flinke adder onder het gras: in de voorwaarden van de verzekering kan zijn opgenomen dat er een zeer hoog eigen risico (van duizenden euro’s!) geldt wanneer de schade is veroorzaakt door een jongere. En statistisch gezien maken jongeren nogal eens brokken… Vraag ons dus altijd om advies!
Spaar voor uw (klein)kind!
Als u een spaarrekening opent op naam van uw kind of kleinkind, kunt u zelf steeds een bedrag storten en zo ongestoord een aardig bedrag opbouwen. Het kind kan er dan op z’n achttiende vrij over beschikken.
Schenking voor eigen woning tijdelijk belastingvrij
Sinds 1 oktober 2013 mag u van een familielid of bekende een bedrag van maximaal € 100.000 belastingvrij ontvangen, mits u dit bedrag gebruikt voor uw eigen woning. (Eerder was deze vrijstelling gemaximeerd op € 51.407 en voorbehouden aan schenkingen van een ouder aan een kind). Voorwaarde voor deze schenking is wel dat u als ontvanger het geld moet gebruiken voor:
- het verwerven van een eigen woning
- het aflossen van een eigenwoningschuld
- de kosten van het verbeteren en onderhouden van zijn eigen woning
- de afkoop van de erfpachtcanon bij een eigen woning met erfpacht
- het aflossen van de restschuld van de verkochte eigen woning
Deze tijdelijke verruiming geldt vooralsnog tot en met december 2014.